tirsdag den 5. juni 2012

Do you feel lucky, punk?

20 år. Det er ingen alder. Ung endnu. Forholdsvis uerfaren. Ville vi sige, hvis det var et menneske. Nu taler jeg om nettet, som vi kalder det i daglig tale. Internettet, når det skal være finere. Det er faktisk ikke mere end 20 år siden, man udviklede det fælles net www og fik en fælles grafisk brugerflade, så vi kan sidde her med vore skærme og tastaturer og chatte og skrive og netværke og twitre og gå på facebook og google og fanden og hans pumpestok.

Vi netværker helt vildt. Vi har venner på facebook. Vi sms'er til hinanden. Arto. Myspace. Blandt unge er der klart status i at have mange venner og få mange beskeder. Nettet opfattes som et spejlbillede af en selv : Har man ingen venner eller kun få, ser man intet i spejlet. Man er ikke noget. Man oplever sig som værdiløs. Samtidig kan man følge andre menneskers færden på nettet og se, hvilket fantastisk og indholdsrigt liv, de lever. Altid sammen med andre eller i gang med spændende og interessante aktiviteter. På rejse. Til koncert. Bager boller. Hører musik. Ser film. I fred og harmoni. Konfliktfri zone. Små sjove indforståede kommentarer til hinanden. Billeder af glade mennesker.

Mange unge mennesker føler sig ekstremt alene. Dette forstærkes af de nye sociale medier, som i selviscenesættelsens rosenrøde lys får de ensommes liv til at ligne én lang lort, man skal tage en bid af hver dag, som det hed i "Mifunes sidste sang". Der er langt til Forrest Gumps æske med blandede chokolader.

Forskning viser, at ensomhed blandt unge er blevet ekstremt meget mere udbredt. Her taget fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Livslinien :

Flere unge søger døden

  • Risikoen for, at en ung (15-24 år) forsøger eller begår selvmord, er vokset med 30 procent over en længere årrække. Det viser en sammenligning af ungdomsårgange fra 1966 og 1980, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet.
  • 1,03 procent af 1966-årgangen forsøgte eller begik selvmord, mens de var 15 til 24 år. Det tilsvarende tal for 1980-årgangen var 1,47.
  • Er man pige født i 1980 er risikoen for at forsøge at begå selvmord vokset med 40 procent (i forhold til hvis man var født i 1966).
  • Selvmordsforsøg er den mest almindelige årsag til, at unge bliver indlagt på hospitalet.
  • Selvmord er den næsthyppigste årsag til, at unge dør (efter ulykker).
  • Der er dobbelt så mange selvmordsforsøg blandt unge piger som blandt den øvrige befolkning.

Girltalk.dk
  • På chatsiden Girltalk.dk kan unge piger, der føler, de står alene med deres problemer, få rådgivning søndag til fredag mellem kl. 19 og 21.
  • Girltalk.dk har op mod 7.000 brugere og hjælper pigerne med at få kontakt med mulige omsorgspersoner eller fagfolk.
  • Hjemmesiden henvender sig til piger mellem 12 og 24 år.
Herudover findes ensomung.dk der er en del af Ungdommens Røde Kors.

Skønt, at der findes mennesker, der gider bruge lidt af deres overskud på at hjælpe andre i stedet for kun at skrive om deres eget gode liv på nettet.........


Ingen kommentarer:

Send en kommentar